Tips voor het solliciteren naar jouw droombaan

Na een tijdje zoeken heb je het dan eindelijk gevonden; jouw droombaan! Tijd om je cv er weer eens bij te pakken en een goede motivatie te schrijven. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder geven onze recruiters je een aantal tips:

CV

Een goede eerste indruk begint bij je cv, dit is de allereerste kennismaking die de recruiter met jou heeft. Een goed cv bevat in ieder geval de volgende onderdelen;

  • Contactgegevens (onmisbaar zijn in ieder geval je voor- en achternaam, adres, geboortedatum, email, telefoonnummer);
  • Werkervaring (laatste werkervaring als eerste!). Verdeel je werkervaring in relevante werkervaring en bijbanen;
  • Opleidingen/cursussen (zet hier bij of je diploma al gehaald hebt of dat je bijvoorbeeld je propedeuse hebt behaald);
  • Kennis en vaardigheden.

Daarnaast zijn er ook een aantal leuke extra’s die je kunt toevoegen aan je cv die ervoor zorgen dat recruiters een beter beeld van je krijgen. Voeg bijvoorbeeld een leuke maar nette foto toe! Zo krijgt de recruiter een beter beeld van jou en je uitstraling. Bovendien zal het er voor zorgen dat zij jou beter onthouden. Wat ook opvalt is een korte introductie over wie jij bent en wat jou in het dagelijks leven bezighoudt.

Motivatiebrief

Dan de motivatiebrief. Waarschijnlijk is deze een stuk lastiger dan het maken van een cv. Maar het toevoegen van een motivatiebrief is wel een belangrijke tip van onze recruiters. Net zoals bij een foto in je cv, blijf je langer hangen als je een motivatiebrief toevoegt.

Het schrijven van een motivatiebrief kan best lastig zijn, maar je moet het jezelf niet te moeilijk maken. Het belangrijkste is dat je het dicht bij jezelf houdt, schrijf de brief alsof je aan je moeder of vriend wil uitleggen waarom jij geschikt bent voor deze baan (hou de taal uiteraard wel zakelijk).

Probeer je motivatiebrief los van je cv te zien. Dus ga niet stap voor stap je cv beschrijven, maar geef aan waarom jij geschikt bent voor deze baan en waarom jij deze zo graag wilt. Beschrijf niet alleen waarom je geschikt bent voor de baan maar ook waarom jij goed binnen de organisatie zou passen.

Een recruiter leest natuurlijk veel meer brieven dan alleen die van jou, probeer daarom een origineel element in je brief te verwerken. Hierdoor zal je opvallen en blijf je beter hangen bij de recruiter. Je kunt bijvoorbeeld je brief beginnen met een passende quote, of 4 punten waarom jij geschikt bent voor deze baan. Originaliteit zal er voor zorgen dat je opvalt ten opzichte van alle andere sollicitanten, hierdoor zal de recruiter je sneller onthouden.

Veel succes met het solliciteren naar jouw droombaan!

Altijd op de hoogte blijven

Als eerste op de hoogte zijn wanneer er een nieuw traineeship start?
Altijd als eerste op de hoogte zijn?

Altijd als eerste op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je bent succesvol ingeschreven